QUÈ SÓN?
Els grups interactius és la forma d’organització de l’aula que, a l’actualitat, dóna els millors resultats pel que fa a la millora de l’aprenentatge i la convivència.
A través dels grups interactius, es multipliquen i diversifiquen les interaccions, alhora que augmenta el temps de treball efectiu. Es caracteritzen per ser una organització inclusiva de l’alumnat en la qual es compta amb l’ajuda de més persones adultes a més del mestre o mestra responsable de l’aula. D’aquesta manera, s’aconsegueix evitar la segregació i competitivitat que es genera en treure a l’alumnat etiquetat com a “difícil” o “lent” de l’aula per a aplicar-li adaptacions curriculars i que ha donat lloc a un augment del fracàs escolar (especialment de l’alumnat segregat) i de conflictes.
Per contra, en els grups interactius s’aconsegueix desenvolupar, en una mateixa dinàmica, l’acceleració de l’aprenentatge per a tot l’alumnat en totes les matèries, els valors, les emocions i sentiments com l’amistat.
COM S’ORGANITZEN?
A l’aula es realitzen agrupacions heterogènies pel que fa a nivell d’aprenentatge, gènere, cultura, etc. dels alumnes i de les alumnes. A cada grup, es realitza una activitat concreta de curta durada (15-20’) mentre una persona adulta (voluntària, familiar, un altre professorat o professional d’un altre àmbit) tutoritza el grup assegurant que treballin en l’activitat i que es desenvolupi l’aprenentatge entre iguals. Com són grups heterogenis, sempre hi ha estudiants que acaben abans l’activitat, de manera que la persona que tutoritza el grup s’encarrega que ajudin als seus companys i companyes, generant un diàleg i unes interaccions que acceleren l’aprenentatge de tot l’alumnat i no només del que va més endarrerit. Habitualment (no és imprescindible), quan passa un temps prèviament determinat pel professor o la professora (15 o 20 minuts depenent del temps previst per a cada activitat) cada grup s’aixeca de la taula i s’asseu en una altra, canviant d’activitat i de persona tutora així que, al final de la sessió, han pogut realitzar 4 o 5 activitats diferents sobre un tema en concret que s’estigui treballant en aquesta sessió.
UN EXEMPLE
L’escola Jaume I El Conqueridor de Catarroja ens ho explica amb aquest fantàstic vídeo: